Moeilijk maar veilig

Moeilijk maar veilig

Geplaatst in: Nieuws | 0

Een recensie van de première van de nieuwe voorstelling van circustheatergroep TwoB uit Oldenzaal, geregisseerd door 2 docenten van Circustheaterbureau Demiori.

TwoB – Circus BoesKool

Het zaallicht dooft, het publiek wordt stil. De voorstelling kan beginnen. Of toch niet? Trainer Peter komt op samen met zijn groep. De jeugd maakt zich klaar voor de voorstelling die over een uur gaat beginnen. Er is een groot probleem: de band heeft afgezegd. Zonder muziek geen spetterend optreden. Wat nu? Gelukkig is daar de oplossing in de vorm van komische noot: Beb. Deze vrolijke straatmuzikant kan één liedje spelen, maar gelukkig wel in heel veel variaties. Maar er gaat nog meer mis. Peter ziet het niet meer zitten. Gaat de voorstelling nog wel door?

Circustheatergroep TwoB uit Twente brengt de voorstelling “Circus BoesKool”. De groep wordt al drie jaar getraind en geregisseerd door Eljoh Sneep en Nikki Sneep-Snijders. Eljoh meldt voor de voorstelling: de acts zijn moeilijk, maar veilig. Ze eisen veel van de groep. Tijdens de voorstelling zien we dat de groep het hoge niveau zeker aan kan.

TwoB doet ons niet één, maar eigenlijk twee voorstellingen cadeau. Het eerste deel speelt zich af in het uur vóór de voorstelling begint. Het geeft het publiek een kijkje achter de schermen en toont wat er allemaal nodig is om de circustheatervoorstelling voor publiek te kunnen spelen. De acts worden ‘droog’  geoefend: ze houden ze nog even geheim voor het publiek. Het is duidelijk circustheater, want acteren kunnen de leden van TwoB allemaal!

Het tweede deel is een klassieke circusvoorstelling. De voorstelling waar hard naartoe is gewerkt door de groep. In hun prachtige kostuums stralen zij op het podium. Ze tonen acts die variëren van trapeze tot koord en van rhonrad tot acro. In hoog tempo wisselen de acts zich af. Het publiek kan bijna niet stoppen met klappen, omdat de een na de andere bijzondere techniek snel na elkaar wordt getoond. Het is duidelijk dat de groep erg hard heeft getraind voor deze voorstelling. Dit is niet alleen te zien aan hoe goed zij de acts uitvoeren; het is met name ook te zien aan het vertrouwen dat de leden van de groep in elkaar hebben. Ze laten zich met gemak van grote hoogte in de armen van hun medespelers vallen. De acts zijn moeilijk, maar veilig. En vooral heel erg spannend om naar te kijken!

 

18 maart 2017, Enschede

Nienke Kalker – theaterwetenschapper