Jureren bij de BNG bank Circusprijs

Jureren bij de BNG bank Circusprijs

Geplaatst in: Nieuws | 0

Familiar faces wint BNG Bank Circusprijs

Donderdag 19 oktober is in theater de NWE Vorst in Tilburg de winnaar van de BNG Bank Circusprijs uitgeroepen. Sinds 2011 werken het Cultuurfonds van de BNG Bank en Circomundo (koepelorganisatie voor jeugdcircus in Nederland) samen rond deze jaarlijkse prijs. Waar de prijs de afgelopen jaren bedoeld was als stimulans voor producties in het Nederlandse jeugdcircus is sinds dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet. De prijs gaat naar het meest veelbelovende talent dat dit jaar afgestudeerde aan een Nederlandse HBO-circusopleiding.

Al in februari was  Circomundo bezig de jury samen te stellen. Het antwoord op de vraag of ik onderdeel van de jury zou willen zijn liet niet lang op zich wachten: talentontwikkeling in het Nederlandse circusveld draag ik al jaren een warm hart toe. Samen met Marc Eysink Smeet (Festival Circolo), Julie Descamps (Circuscentrum Vlaanderen), Evertjan Marcier (hand-to-hand artiest) en Mat Meijs (BNG Cultuurfonds) werd de uitdaging aangepakt een winnaar uit te roepen onder de grote variatie aan afstudeerders.

Eerder dit jaar is de jury op bezoek geweest bij de afstudeervoorstellingen van Codarts Circus Arts en ACaPA. Na afloop zijn de 4 meest talentvolle acts genomineerd om op 19 oktober in Tilburg mee te dingen naar de BNG Bank Circusprijs. Elk jurylid had per act een beoordelingsformulier om verschillende aspecten van de act mee te kunnen wegen in de uiteindelijke beoordeling. Onder andere vernieuwing, opbouw van de act, publieksbewustzijn, presentatie en vanzelfsprekend artisticiteit werden meegenomen in de besluitvorming. Na de afstudeervoorstelling van Codarts Circus Arts, de laatste van de twee, vond het juryberaad plaats waarin de vier genomineerden geselecteerd werden.

Een goed juryberaad zou geen goed juryberaad zijn als de jury het niet altijd eens zou zijn. Er kwamen erg veel goede acts langs waaruit duidelijk naar voren komt dat de beide circusopleidingen nog altijd in een stijgende lijn zitten en het circusveld ook dit jaar weer een mooie boost gaan geven met de jonge professionals die net zijn afgestudeerd. Na het welbekende wikken en wegen zijn uiteindelijk vier acts genomineerd voor de ‘finale’ 19 oktober. Toevalligerwijs van beide opleidingen twee acts. De genomineerderen waren: Liza van Brakel (jongleren/acrobatiek), Naomi Bratthamer (vertical rope), Familiar Faces (acrobatiek) en Laure Osselin (trapeze).

In de zomermaanden zijn de genomineerden, met een kleine beurs die ze hebben ontvangen, aan het werk gegaan om hun acts verder te ontwikkelen met behulp van externe kennis. In theater de NWE Vorst werd al snel duidelijk dat deze mogelijkheid met twee handen is aangepakt. Waar de ene genomineerde puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ heeft gezet, waren er bij de ander hele stukken vernieuwd. Dit maakte dat de verwachtingen die er voorafgaand aan de avond bleken te zijn niet altijd klopten en demonstreerde goed wat er bereikt kan worden wanneer er wordt doorgebouwd op potentie. Alle vier de acts zijn verder ontwikkeld en ontvingen een hard applaus van het publiek veelal bestaande uit familie, vrienden en circuskenners. Mede door de verscheidenheid van de genomineerden en de kwaliteit van de acts vloog de avond voorbij. Er was een relatief lange pauze ingelast voor het juryberaad: de winnaar moest worden gekozen en er werd kort in het engels op papier gezet waarom deze act gewonnen heeft. Na de pauze was het de beurt aan special guest Michel Deprez. Deze in 2015 afgestudeerde artiest van ACaPA won onlangs de Jong Theater Prijs (Oostende) met zijn bijzondere objectmanipulatie.

Aan het eind van de avond werd Familiar Faces, afgestudeerd aan ACaPA, namens de jury uitgeroepen tot het meest veelbelovende talent en kreeg de cheque van €6000,- overhandigd. Naast de cheque winnen zij ook een reeks optredens in het land. De jury verkoos Familiar Faces vanwege de bijzondere, bijna terloopse opbouw van hun presentatie waarin vallen en opstaan, totale verbinding en onderling vertrouwen gecombineerd worden met spierkracht en totale slapte. De subtiele humor overtuigt en zorgt ervoor dat het volledig ontbreken van muziek niet gemist wordt. De keuze om dat te doen getuigt van lef. De jury ziet uit naar de verdere carrière van dit gezelschap.

 

Nikki Sneep-Snijders
Eigenaar circustheaterbureau Demiori
Jurylid BNG Bank Circusprijs