Circusworkshops voor de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie)

Circusworkshops voor de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie)

Geplaatst in: Nieuws | 0

15 en 16 oktober werd in Amsterdam het jaarlijkse KNGU congres georganiseerd. Op 16 oktober heeft circustheaterbureau Demiori een 3 uur durende clinic circus verzorgd aan ruim 30 deelnemers. Het congres stond in het teken van plezier voor iedereen op elk niveau dus ook de de circusmiddag was hier volledig op ingericht.

Om 14:00 is het woord aan een van de docenten van Demiori, Eljoh Sneep. De perfecte spreker om de middag in te leiden gezien het feit dat hij zelf jarenlang aan wedstrijdturnen heeft gedaan en geschoold turntrainer is. Sneep vertelt over de ontwikkelingen in het circus en de raakvlakken met het turnen. De deelnemers luisteren aandachtig wanneer de overeenkomsten en verschillen aan bod komen en wordt uitgelegd hoe het mogelijk is dat er in het circus meer dan 100 goede handstanden zijn.

Na de inleiding is het de beurt aan de deelnemers, allemaal gymdocenten, zelf. Er wordt kennis gemaakt met luchtwerk (trapeze), jongleren (voornamelijk ballen), devilstick en evenwicht (rola rola, balanceboard en koorddansen). Anders dan bij de meeste workshops ligt de nadruk niet op het zelf actief leren van trucs, maar veel meer op hoe deze technieken aan te leren aan anderen. Niet zelden wordt bij het koord een verwijzing gemaakt naar de evenwichtsbalk of bij de trapeze naar de rekstok. Stap voor stap worden trucs uitgelegd en krijgen de deelnemers suggesties wat te doen als iets te moeilijk/makkelijk is.

Vol van inspiratie wordt er in het laatste uur gewerkt aan het zelf opstellen van een circusles. Hoewel de deelnemers blij zijn met de mogelijkheid circusmaterialen via Demiori aan te schaffen is het minstens net zo leuk om te zien hoe de deelnemers erin slagen met hun eigen gymateriaal een op circus gebaseerde les in elkaar te zetten. Alles samen maakt het het doel van de middag meer dan geslaagd en gaat iedereen naar huis met een aantal nieuwe ideeen voor in de gymles.