Carnaval: een circusaangelegenheid

Carnaval: een circusaangelegenheid

Geplaatst in: Nieuws | 0

Oldenzaal is weer in de ban van het carnaval. De regiobladen schrijven over niets anders dan de prinsen en op de deurmat liggen meerdere carnavalsbladen. Met de buurman als vorst van een van de vele carnavalsverenigingen, zijn vanuit het Demiori kantoor meerdere kleurrijke decoraties zichtbaar. Door de jaren heen zijn circus en carnaval door velen aan elkaar gekoppeld. Is het niet in de grote carnavalsoptocht, dan wel door het aantal feestvierders verkleed als clown. Carnaval en circus hebben tenslotte dan ook een gemeenschappelijk doel: het bezorgen van een vrolijke en plezierige ervaring.

Ook dit jaar hebben carnaval en circus elkaar weer gevonden in Oldenzaal. Elk jaar in een net iets ander jasje, zoals het een goede carnavalganger betaamt. De circustalentgroep TwoB uit Oldenzaal, onder leiding van een tweetal Demiori docenten, doet met een spektaculaire acrobatiekact mee aan Vennemuskes Got Talent. Daarnaast is Demiori onder andere te vinden bij de intocht van de stadsprins. Op het stationsplein wordt een circusoptreden verzorgd waarbij met de meest uiteenlopende objecten wordt gejongleerd.

Jongleren is een relatief veilige circusdiscipline waar veel oog-hand coördinatie en concentratie voor nodig is. Een gezonde portie doorzettingsvermogen is ook gewenst: om jongleren te leren moet je tenslotte vaak de gevallen ballen weer oprapen. De artiesten van Demiori laten zien dat na beheersing van het basispatroon een wereld aan mogelijkheden opengaat. Ballen vliegen hoog en laag, verdwijnen onder een been of worden allen in dezelfde hand gejongleerd. Voor onze jongleurs houdt het daar niet op, je kunt tenslotte ook meer dan 3 ballen in de lucht houden. En wat dacht je van jongleren met kegels, appels, belletjes en vlijmscherpe messen? Bij Demiori is niets te gek.

Zelf leren jongleren?

Iedereen heeft in huis wel drie kleine ronde objecten: tennisballen, sinaasappels, of misschien wel echte jongleerballen. Met 3 dezelfde ronde objecten kun je aan de slag.

Stap 1: gooi 1 object heen en weer van de ene hand naar de andere hand
Stap 2: begin met in beide handen 1object. Gooi het 1e object met een boogje naar de andere hand. Wanneer het 1e object het hoogste punt heeft bereikt gooi je het 2e object met eenzelfde boogje naar de andere hand. Belangrijk hierbij is dus dat het 2e object niet wordt doorgegeven maar hetzelfde doet als het 1e object maar dan in tegengestelde richting. Tenslotte is het voor stap 2 van belang met beide handen te kunnen beginnen.

Stap 3: in 1 hand heb je 2 objecten in de andere hand 1. Begin met de hand met de 2 objecten. Gooi het 1e object met een boogje naar de andere hand. Gooi vanuit de andere hand het 2e object wanneer de 1e het hoogste punt heeft bereikt. Als het goed is kun je nu het 1e object vangen en komt vlak daarna het 2e object op het hoogste punt, waarna het 3e en laatste object in een boogje naar de andere hand kan worden gegooid. Nu ben je rond, als je wanneer het 3e object het hoogste punt bereikt het 1e object weer de lucht in gooit en zo dus stap 3 herhalen kunt, kun je jongleren!

Enkele belangrijke opmerkingen:

-gooi de objecten niet veel hoger dan dat je zelf bent.

-Houdt je handen op hoogte van je ellebogen en je ellebogen ontstappen langs je lichaam.

-Kijk altijd naar het bovenste punt.

-Bouw het rustig op. Jongleren kun je binnen een uur leren als je het rustig opbouwt. Probeer vooral bij stap 3 eerst 1 ronde te maken alvorens door te willen jongleren.